9 października uczniowie klasy 3a i 3b wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę do Rzeszowa. Najpierw dzieci zwiedziły Pijalnię Czekolady M. Pelczar Chocolatier w Rzeszowie. Na miejscu czekało na nich wiele słodkich niespodzianek. Pijalnia Czekolady w stylu starej fabryki - ściany z czerwonej cegły, rury pod sufitem i maszyny, które pokazują, jaki proces musi przejść ziarno kakaowca, zanim stanie się aromatyczną, słodką czekoladą. Ogromną atrakcją tego miejsca jest też największa w Europie czekoladowa fontanna. Dzieci wzięły udział w warsztatach, które rozpoczęły się prelekcją na temat produkcji czekolady od ziarenka do tabliczki. Następnie pod czujnym okiem pani przewodnik - dzieci miały okazję zrobienia własnego, czekoladowego lizaka oraz tabliczki czekolady, ozdabiając dodatkami według własnego pomysłu. Mogli także zaprojektować i ozdobić opakowanie na własną czekoladę. Podczas całej prezentacji pani prowadząca częstowała wszystkich wyśmienitymi czekoladami: gorzką, mleczną, białą, a nawet różową z owocowymi dodatkami. Uzupełnieniem warsztatów był film edukacyjny „Od ziarna do czekolady”. Następnym przystankiem wycieczki było Podkarpackie Centrum Nauki „Łukasiewicz” w Jasionce koło Rzeszowa. To miejsce, w którym nauka staje się zabawą i przygodą. Miejsce to nie tylko rozbudza wyobraźnię, ale pozwala także w sposób praktyczny doświadczać tego, co dostarcza nam dziś współczesna nauka. Uczniowie mieli okazję do woli eksperymentować, testować, przeprowadzać doświadczenia z wykorzystaniem ponad 200 interaktywnych eksponatów. Bawiąc się, a przy tym rozwijając swoją naukową ciekawość, mogli przenieść się w inny wymiar naszej codziennej rzeczywistości. Fascynująca wędrówka po świecie nauki, gdzie można wszystkiego doświadczyć, dotknąć, sprawdzić, pokazała uczniom, że nauka może być ciekawa, przyjemna i pożyteczna. Podróż do domu upłynęła wesoło, wszystkim dopisywał dobry humor. Wycieczka dostarczyła wszystkim uczestnikom wiele niezapomnianych wrażeń :)